Voorkomt uienteelt op bedden fusarium?

jan 25, 2023

Voorkomt uienteelt op bedden fusarium? Daar probeerden we op een perceel van 6 hectare in 2022 achter te komen. In 2022 is er een perceel uien http://landbouwbedrijfvanthof.nl/nieuws bewerkt met de Baselier volle-velds-frees met diabolorollen. De frees maakt bedden van 12 centimeter hoog en 150 centimeter breed.  Tegelijk met het frezen van de bedden zijn de druppelslangen in de grond gelegd.dutchfarmtrading.com/equipment Daarna hebben we de rode uien, Romy, gezaaid. Voorjaar 2022 was een droog voorjaar waardoor het land goed met de frees bewerkt kon worden. Dit vergt wat meer geduld dan een grondbewerking met de rotorkop-eg wat een eventueel nadeel kan zijn van dit systeem. Je moet dus wel langer wachten, tot het droog genoeg is, dan met vlakke-velds. De gedachte achter de beddenteelt is, dat door de uien op bedden te zaaien, ze minder gevoelig zijn voor fusarium. Dit omdat de uien niet met de wortels in het water staan na steeds vaker voorkomende, extreme regenbuien.

Gedurende het seizoen was goed zichtbaar dat het gekiemde zaad vanaf het begin een groter wortelgestel heeft. Daarnaast was het ook goed zichtbaar dat er minder fusarium aanwezig was in de op bedden geteelde uien.  Van het najaar waren de uien op bedden makkelijk te rooien omdat er losse grond is.

Na één seizoen is er nog niet te zeggen dat uienteelt op bedden fusarium voorkomt. Daarom gaan we ook in seizoen 2023 weer een perceel uien op bedden telen. Maar dan gaan we iets ondieper frezen, zodat je eerder kan starten. En zorgen we dat de rol beter aandrukt, zodat zaad een iets vastere grond heeft om te ontkiemen.

Op https://www.instagram.com/ft_equipmentirrigation/ vindt u meer filmpjes en foto’s van het leggen.

Meer informatie over dit onderwerp? We vertellen je graag meer.
Laat je gegevens achter en we bellen je terug.

Privacyverklaring

5 + 8 =